ملاس تولیدی در جهان به بیش از ۳۵میلیون تن و در ایران براساس آمار انجمن صنفی کارخانه های قند و شکر ایــران در سال۹۴ به رقم ۵۰۶،۷۲۸ تن می رسد.ملاس به پساب کارخانجات قند و شکر میگویند.این ماده مغذی با آنالیز اختصاصی و غنی از مواد آلی و معدنی میتواند به جیره غذایی دامپروری ها اضافه شود.بعد از پخت چغندر قند و حصول قند و شکر،پسابی که به جا میماند میتواند مورد استفاده صنایع مختلف از قبیل دامپروری،کشاورزی و …شود.قند موجود در ملاس تا ۴۰ درصد میرسد و منبع انرژی برای مصرف خوراکی است.بریکس یا درصد ماده خشک این محصول ۸۰ درصد و درصد پروتئین آن ۷ درصد میباشد.
مصارف مستقیم ملاس :
۱.خوراک دام
۲.مصرف ملاس به عنوان کود
۳.به عنوان سوخت
۴.برای شکل دادن ویا ایجاد رنگ در مواد و خوش طعم کردن غذا
۵.تولید مرکب مشکی
۶.مصرف ملاس به عنوان خوراک انسان
۷.تهیه بتائین
مصارف غیر مستقیم:
- اسید سیتریک
- مایه خمیر
- اتانول
- اسید گلوتامیک
- لایزین
- اسید ایکاتونیک
- تولید استن بوتانول
مصارف دیگر:
- تولید ذغال فعال و کاربن اکتیو برای مصرف در تصفیه خانه های قند
- تولید جوهر آکونیت (در لوزیانا)
- تولید سولفات آلومینیوم
- تولید بتائین هیدروکلرات
- اصلاح خاک زراعتی
- ماده چسب و ایزولاسیون
- تولید اسید بوتیریک
- استفاده به جای نمک در دامداری
- رنگ سازی
- چسب کف اتاق با چوب یا مکالیوم یا پارکت
- اسید فوماریک
- اجر نسوز سازی
- اسید ایپاکونیک
- بتانه
- پاک کردن رسوبات در دیگ بخار و لوله های شربت و مواد شیمیایی
- استخراج رسوب از فلزات
- اسید اگزالیک
- اسید پدوپیونیک
- مرگ موش
- صابون سازی برای تهیه صابون های شفاف
- مصرف ملاس بعنوان غذای دام
آنالیز ملاس:(برحسب درصد ماده خشک)
ماده خشک:۷۵ تا ۸۰ درصد
پروتئین:۸ درصد
قند:۴۰ درصد