ملاس تولیدی در جهان به بیش از ۳۵میلیون تن و در ایران براساس آمار انجمن صنفی کارخانه های قند و شکر ایــران در سال۹۴ به رقم ۵۰۶،۷۲۸ تن می رسد.ملاس به پساب کارخانجات قند و شکر میگویند.این ماده مغذی با آنالیز اختصاصی و غنی از مواد آلی و معدنی میتواند به جیره غذایی دامپروری ها اضافه شود.بعد از پخت چغندر قند و حصول قند و شکر،پسابی که به جا میماند میتواند مورد استفاده صنایع مختلف از قبیل دامپروری،کشاورزی و …شود.قند موجود در ملاس تا ۴۰ درصد میرسد و منبع انرژی برای مصرف خوراکی است.بریکس یا درصد ماده خشک این محصول ۸۰ درصد و درصد پروتئین آن ۷ درصد میباشد.

مصارف مستقیم ملاس :

۱.خوراک دام

۲.مصرف ملاس به عنوان کود

۳.به عنوان سوخت

۴.برای شکل دادن ویا ایجاد رنگ در مواد و خوش طعم کردن غذا

۵.تولید مرکب مشکی

۶.مصرف ملاس به عنوان خوراک انسان

۷.تهیه بتائین

مصارف غیر مستقیم:

  1. اسید سیتریک
  2. مایه خمیر
  3. اتانول
  4. اسید گلوتامیک
  5. لایزین
  6. اسید ایکاتونیک
  7. تولید استن بوتانول

مصارف دیگر:

  1. تولید ذغال فعال و کاربن اکتیو برای مصرف در تصفیه خانه های قند
  2. تولید جوهر آکونیت (در لوزیانا)
  3. تولید سولفات آلومینیوم
  4. تولید بتائین هیدروکلرات
  5. اصلاح خاک زراعتی
  6. ماده چسب و ایزولاسیون
  7. تولید اسید بوتیریک
  8. استفاده به جای نمک در دامداری
  9. رنگ سازی
  10. چسب کف اتاق با چوب یا مکالیوم یا پارکت
  11. اسید فوماریک
  12. اجر نسوز سازی
  13. اسید ایپاکونیک
  14. بتانه
  15. پاک کردن رسوبات در دیگ بخار و لوله های شربت و مواد شیمیایی
  16. استخراج رسوب از فلزات
  17. اسید اگزالیک
  18. اسید پدوپیونیک
  19. مرگ موش
  20. صابون سازی برای تهیه صابون های شفاف
  21. مصرف ملاس بعنوان غذای دام

آنالیز ملاس:(برحسب درصد ماده خشک)

ماده خشک:۷۵ تا ۸۰ درصد

پروتئین:۸ درصد

قند:۴۰ درصد